AGENDA

mei 2022: ARTI Voorburg - expositie VRIJ

* november 2022: epositie VOORBIJ LANDSCHAP IV - galerie Schippers - www.galerieschippers.nl

oktober 2021 

METAMORFOSE Museum Swaenstein

Daphne is een nimf uit de Griekse mythologie (Ovidius). In deze mythe achtervolgt Apollo deze nimf. Haar naam betekent "laurier". Ze smeekte de riviergod Peneus om haar te helpen en hij veranderde haar in een laurierboom, die voor Apollo heilig werd.

 

Periclimenes is de oudste van de twaalf zonen van koning Neleus en Chloris. In zijn jeugd gaf hij gehoor aan de oproep, van Iason uit Iolcus, om deel te nemen aan een tocht om de Gouden Vacht uit Colchis te gaan halen, in opdracht van koning Pelias. Samen met ongeveer vijftig andere helden uit Griekenland, die de Argonauten genoemd worden, zeilen ze vanuit Iolcus, onder aanvoering van Iason, met het schip de ‘Argo’ weg om een tocht met vele avonturen en gevaren te beleven. Na een klein jaar keert Periclymenes veilig terug in Pylos.

Enige tijd later arriveert Heracles in Pylos nadat die zijn vrouw Megara en hun kinderen in een bui van waanzin heeft gedood. Hij vraagt aan Neleus om hem van zijn bloedschuld te reinigen maar deze weigert. Hierop krijgt Heracles weer een van zijn beruchte driftbuien en valt de stad aan. Samen met zijn broers verdedigt Periclimenes daarop de stad tegen de woeste held. Van zijn grootvader, Poseidon, had hij het vermogen gekregen om van gedaante te veranderen en probeert hij Heracles tegen te houden door hem aan te vallen in de gedaante van allerlei dieren. Zo verandert Periclymenes zich nu eens in een leeuw, dan weer een slang of een bij. Uiteindelijk transformeert hij zich tot Adelaar en weet met zijn klauwen het gezicht van Heracles stuk te rijten. 

Dan pakt Heracles zijn boog en schiet een pijl op de Adelaar af. Deze komt in een vleugel van Periclymenes terecht, precies op de plek waar die vast zit aan de schouder. Het is geen diepe wond, maar omdat de pees is doorgesneden, en niet meer werkt, heeft hij geen kracht meer in zijn vleugels en stort neer. Moeizaam fladderend probeert Periclymenes veilig te landen, maar valt bovenop de pijl die in zijn vleugel stak. Door de kracht van de val gaat de pijl dwars door de borst van Periclymenes en zal hij nooit meer van gedaante veranderen.

oktober 2021 ArtiBrak

DENKEND AAN HOLLAND

oktober 2021 Rem kerk Den Haag

VOORBIJ LANDSCHAP III